Updates From SOHO Mumpreneur Hazawani Halin


Mari kita elakkan kesalahan2 lazim sewaktu berhari raya & amalkan sunnah Nabi Muhammad saw bersungguh2 mulai sekarang.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin daripada kami sekeluarga.

www.hazawani.com #TheRoyals #Academy369 #DAO #premiumbeautiful #biovelocity #bioaura #bioseleza #jtx #airtracker #bamboosalt #garambuluh via SOHO Mumpreneur Hazawani Halin http://ift.tt/1lFylN0

Updates From SOHO Mumpreneur Hazawani Halin


Mari kita elakkan kesalahan2 lazim sewaktu berhari raya & amalkan sunnah Nabi Muhammad saw bersungguh2 mulai sekarang.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin daripada kami sekeluarga.

www.hazawani.com #TheRoyals #Academy369 #DAO #premiumbeautiful #biovelocity #bioaura #bioseleza #jtx #airtracker #bamboosalt #garambuluh via SOHO Mumpreneur Hazawani Halin http://ift.tt/1opVSX9

Updates From SOHO Mumpreneur Hazawani Halin

Mari kita elakkan kesalahan2 lazim sewaktu berhari raya & amalkan sunnah Nabi Muhammad saw bersungguh2 mulai sekarang.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin daripada kami sekeluarga.

www.hazawani.com #TheRoyals #Academy369 #DAO #premiumbeautiful #biovelocity #bioaura #bioseleza #jtx #airtracker #bamboosalt #garambuluh

Bagaimana Nak Langsaikan Hutang?

Perkongsian daripada my mentor, Dr Azizan Osman
bloglink : http://azizanosman.com.my/blog/tips4money-mungkin-topik-ini-tidak-sesuai-saya-kongsikan-sebelum-hari-raya-tetapi-saya-rasa-ia-amat-penting-untuk-anda

Ramai orang bertanya saya tentang mereka menghadapi masalah kewangan, hutang yang banyak dan pendapatan mereka bekerja tidak mencukupi. Well, saya faham masalah anda kerana saya pernah melalui saat-saat tersebut ketika saya bekerja pada tahun 1996-2000.

Terhutang dengan along, blacklisted dengan banyak bank, hutang dengan keluarga dan saudara. Untuk memulihkannya bukan proses sehari atau sebulan.

Rajin kerja semata-mata dengan pendapatan yang sama tetapi ingin memperbaiki kewangan dan tidak rajin membaca buku-buku mengenai pengurusan kewangan, perniagaan dan pelaburan atau tidak sanggup berikan masa untuk belajar dari mereka yang boleh menjadi mentor mereka, tidak mahu mendapatkan ilmu, tidak tahu strategi yang berkesan serta platform membina pendapatan yang berpotensi adalah ibarat mengharapkan bulan jatuh ke riba.

Ada beberapa perkara ini yang anda perlu tahu:-

1- Sebenarnya apa yang anda perlu tahu, bukan anda seorang yang ada masalah kewangan! Ramai orang ada atau pernah mengalami masalah tersebut dan mungkin lebih kritikal.

2- Mereka yang berjaya merubah kewangan mereka daripada negatif menjadi positif bukanlah kerana nasib mereka baik tetapi mereka berusaha merubahnya dengan berusaha meningkatkan ilmu tentang kewangan, menukar strategi menguruskan kewangan serta membina kewangan mereka dengan cara bisnes atau pelaburan.

3- Proses memperbaiki kewangan bukan kerja satu hari tetapi ia adalah proses berterusan dengan matlamat yang jelas tentang apakah masalah hutang yang mahu di selesaikan dan apakah sasaran kewangan yang mahu dicapai.

Tanam benih rambutan, kita TIDAK AKAN dapat pokok durian bukan? Tapi jika mengharapkan bertahun-tahun menanam benih rambutan dan mengharapkan pokok durian yang tumbuh, kita akhirnya akan kecewa. Pekerjaan yang sama, gaji yang sama dengan peningkatan yang tidak pantas, tetapi masalah kewangan yang meningkat hanya akan menambah masalah kita.

Saya ingin mensarankan 3 strategi asas bagaimana anda perlu komited untuk memperbaiki kewangan anda selain anda menjaga solat, melakukan dhuha, berdoa, bersedekah sedikit sedikit memohon barokah dariNya, ini adalah antara apa yang saya sendiri lakukan satu masa dahulu ketika saya baru belajar menguruskan kewangan saya selepas ianya “hancus” :-

1- Senaraikan semua hutang anda. Tandakan mana yang urgent dah nak declare bankrupt (Kalau ada) dan mana yang “belum”…

2- Bersedia untuk jadi bankruptcy jika ia sesuatu yang tidak dapat di elakkan. Jangan takut diumumkan bankrupt kerana ramai jutawan seperti Tun Daim pernah bankrupt banyak kali sebelum berjaya. Donald Trump pun sama. Nama anda boleh dibersihkan dari rekod bankruptcy bila anda betulkan semula kewangan anda. Saya tidak suruh anda jadi bankruptcy tetapi kalau dah tidak ada pilihan sekarang, jangan takut. Hadapinya.

3- Selepas anda senaraikan hutang anda, anda juga perlu senaraikan perbelanjaan anda dan sumber pendapatan anda. Senaraikan juga apa aset atau simpanan tunai yang ada. Senarikan juga barang yang boleh dijual atau dilelong di kedai barangan second hand kerana anda mahu raise fund segera.

4- Jumpa pihak bank face to face atau sesiapa sahaja yang anda ada hutang. Jangan “lari” atau tidak jawab panggilan mereka. Tunjukkan yang anda komited mahu menyelesaikan hutang-hutang anda.

5- Komit dengan mereka satu amount yang bersedia untuk bayar setiap bulan. Dan pastikan bayar. Tulis surat yang menyenaraikan bagaimana anda mampu komit membayar kepada mereka.

Apa yang tidak di sukai oleh pemberi hutang ialah bila anda mahu meminjam, muka dan senyuman anda sampai ke langit tapi selepas diberi hutang, anda kemudian hilang di sebalik awan. Amacam? Pendusta sangat! Walaupun itu bukan niat anda.

6- Operasi kurang kos perbelanjaan hidup-  Ini operasi penting, apatah lagi bila hutang dah berlambak dan kritikal, jangan dok feeling nak beraya dengan berbelanja banyak tukar langsiur, sofa, kereta, handphone. Jangan jadi bangang. Berpijaklah dibumi yang nyata. Biar susah sedikit hari ini untuk kesenangan kemudian hari. Senaraikan segala bagai kos sara hidup yang mesti dikurangkan. Kumpulkan ahli keluarga yang tinggal serumah atau mereka yang tinggal serumah dengan kita, maklumkan yang kita mahu semua orang bekerjasam kurangkan kos elektrik, air, jangan membazior makanan. Tulis notis di setiap suit letrik, contoh: “Dah buka letrik, tutuplah derr!”. Kurangkan kos minyak kereta atau tol. Rancang perjalanan dan jangan bawa kenderaan dengan laju kerana ia akan meningkatkan kos pembakaran minyak lebih 30% lebih tinggi dan risiko saman yang membazior. Potong astro kalau ada. Guna telefon prepaid, tumpang wifi jiran dengan izin. :)

7- Jual barang-barang lama atau apa sahaja yang berharga dan tidak diperlukan sekarang. Gadaikan atau jual. Jual di Mudah atau FB. Dengan tidak langsung anda sedang belajar berniaga.

8- Itu tadi operasi kurangkan kos. Operasi seterusnya, operasi tingkatkan pendapatan. Untuk tempoh jangka pendek, buat kerja part-time jika ia boleh tingkatkan pendapatan. Mohon sambung belajar atau sertai kursus, jika ia ada peruntukan saraan kos belajar ditempat anda bekerja. Tetapi pastikan ia membantu meningkatkan kualiti kerja dan pendapatan anda. Tukar kerja jika ada tempat lain yang lebih bagus dan tinggi pendapatanya.

9- Tetapi untuk strategi jangka sederhana dan panjang, anda perlu belajar berniaga dan dapatkan ilmu pelaburan. Ini strategi yang boleh buat anda bukan sahaja selesaikan masalah hutang anda tetapi Insya Allah buat anda hidup dengan tenang, masa yang lebih banyak, kewangan yang lebih baik.

10- Sedekah sebagai satu perkara wajib bagi anda walaupun sedikit tetapi konsisten. Ada seorang kawan saya, dia pernah bekerja tetapi berhenti untuk berniaga, tetapi jatuh dalam bisnesnya. Bertahun-tahun dia cuba bangkit tapi tak berapa nak jadi. Kemudian ada orang tua yang dia jumpa di sebuah masjid nasihatkan dia, anak ni pakcik lihat kusut dan susah kewangan? Kawan saya angguk. Pakcik ini nasihatkan dia, bersedekahlah sedikit duit ke, belikan makanan seperti pisang ke bagi orang makan setiap hari jumaat. Kawan saya fikir masa tu, pakcik ni gila apa? Dia dahlah banyak hutang tetapi nak belanja sedekah beli pisang setiap hari jumaat? Dia tidak ambil kisah tentang cadangan pakcik yang dia tidak kenal itu sehinggalah kemudian dia dapat tahu yang pakcik ini adalah jutawan yang tidak lagi bekerja dan setiap jumaat pakcik ini sponsor makanan di berpuluh masjid di negeri itu. Dia pun mula mencuba membeli seikat dua pisang. Ketika itu kawan saya ini perniagaannya tidaklah meningkat tetapi saya lihat dia dilorongkan untuk mengenali orang-orang yang berjaya dan dia juga mula suka belajar ilmu berniaga. Over few years, hari ini kawan saya dah pun jadi multi-millionaire. Jika anda lihat, perubahan hidup dia asbab bersedekah ini, Allah swt tidak naikkan terus bisnes dia tetapi Allah swt bukakan rezeki dia dengan ILMU kerana ilmu adalah rezeki yang boleh merubah hidup dengan izinNya, of coz disertai tindakan luar biasa.

Berniagalah kerana potensi sumber rezeki melalui perniagaan adalah lebih tinggi tidak terhad seperti bekerja Insya Allah. Tetapi pada masa yang sama, dapatkanlah ilmu dan komitedlah untuk merubah hidup kerana ia adalah satu jihad juga. Jangan takut jadi kaya kerana kekayaan kepada orang beriman lebih baik daripada miskin orang yang kufur. Orang kaya yang beriman akan menggunakan hartanya untuk memberi manfaat kepada orang lain.

Maaf perkongsian kali ini agak panjang tetapi saya harap anda belajar sesuatu. Jika anda adalah mereka yang komited untuk merubah hidup dan kewangan anda, saya sarankan anda hadir berjumpa saya di Klinik Usahawan- Siri Mudahnya Berniaga 2014 yang akan bermula pada 23 Ogos 2014 nanti di Melaka, Shah Alam dan hanya beberapa lokasi sahaja kali ini kerana saya kesuntukan masa. Makluman program ini, jadual dan cara pendaftaran boleh dibaca di KlinikUsahawan.com. Raya ini bukan tidak penting tetapi saya ingat lagi pesan seorang mentor cina saya bernama Peter satu masa dahulu ketika saya susah pada tahun 2000, masa tu dah nak raya dan saya kata saya nak raya pun tak ada duit. Dia kata, ajijan, kalau lu ada duit, hali hali pun hali raya tapi kalau lu tak ada duit, hali laya pun tak boleh laya dengan banyak duit mahu kasi olang.

Jika anda suka apa yang saya kongsikan, kongsikanlah dengan orang lain dan klik Like, Share serta Komen “Nak lagi!”. Nanti saya share lagi Insya Allah. Selamat memandu dengan selamat pulang ke kampung halaman, selamar berhari raya, jangan drive laju nanti minyak lagi mahal. :)

#LoveYouAll

#DAO
KlinikUsahawan.com

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

[INGIN BUSINESS BER'MENTOR', MODAL RENDAH & X PERLU 'KETUK PINTU RUMAH' ORANG?]

Ketahui bagaimana memulakan perniagaan ‘online’ dengan modal rendah & bimbingan dari mentor yang berpengalaman menggunakan OPP (Other People’s Product).

☑ Pilihan produk HALAL yang berVARIASI, bermutu tinggi & LARIS di pasaran [SUPERBRANDS]
☑ Modal permulaan fleksibel, serendah RM50
☑ UNTUNG TINGGI, >50% daripada nilai jualan produk
☑ Bimbingan LATIHAN PERCUMA sepanjang hayat di business center kami
☑ Peluang MELANCONG PERCUMA ke luar negara 2 tahun sekali untuk agent yang layak
☑ RISIKO TERSANGAT RENDAH!
☑ Strategy marketing ‘PROSPEK MENCARI KITA’

Sertai kami dalam bulan July 2014 & anda berpeluang menyertai pakej melancong VVIP PERCUMA ke Austria & Hungary (EUROPE) selama 7H4M!

☞ Untuk maklumat lanjut, hubungi
FB : Hazawani Halin
[Certified Trainer Platinum Dr Azizan]

Iftaar With Master Mentor Multi-Millionaire CDC Samiah Parman & Sifu Madon

Alhamdulillah, hari ini In shaa Allah Diamond2 bakal CDM #TheRoyals akan berbuka puasa bersama mastermentor kami Sifu Cdm Madon & CDC Samiah Parman di Royal Lake Club… Alang2 nak meraikan Shanghai qualifiers ni, kita ambil peluang buka puasa, up close & personal dgn kedua2 insan special ini.

Bukan semua orang berpeluang nak duduk semeja dgn CDC & Sifu. Mereka ni dah tahap2 super-senior di Hai-O. Kalau ada apa2 event syarikat, kedua2 mereka bukan duduk di tempat CDM2 biasa. Mereka pasti di meja VVIP. 16 years with the company, they are the pillars of HOM!

So, team kami sangat2 bertuah dapat peluang macam ni. Get ready team!!!

Sekitar gambar iftaar (click) : https://www.facebook.com/hazawani/media_set?set=a.10204238933512131.1073741894.1191484343&type=3

#academy369 #TheRoyals

Buka Aurat = Buka Aib

Dear Gentle Readers,

Sekadar menyampaikan apa yg guru saya ustaz yunus pesan, bunyi nya lebih kurang begini,

Adanya FB, whatsapp & media sosial ni sebenarnya bagus, kita boleh berkongsi maklumat dll, cuma hati2 jgn smpai jadi agen penyebar dosa/aib org lain. Ustaz berpesan, kalau ada gambar rakan kita yg x menutup aurat kita upload di FB, kita seakan2 menyebarkan aib beliau. Bayangkan pula kalau org yg bukan mahram like gambar, kemudian share pula. Tiba2 jd viral. Tukang upload, tukang like & tukang share semua dapat “saham” masing2.

Jadi, kalau kita ada ambil gambar dgn rakan yg x menutup aurat, jgn publish gambar, atau crop atau bubuh laa sticker ke apa asalkan “aib” mereka terjaga.

Tragedi MH17 baru2 ni, ada classmate wani di STF dulu salah seorang crew member. Semalam ramai betul kawan2 tag FB beliau utk doakan & ucap takziah & sebagainya. Sebaiknya untag sahaja. Pelihara aib kawan kita. Kita doakan semoga beliau diberikan kesudahan yg baik. Daripada org x kenal dia siapa, sekarang ramai org dpt access profile picture & gambar2 beliau. X pasal2 kita jadi agen penyebar aib org. Dulu kita x tau, x apalah. Now dah tau, kena bertindak k…

P/S: dulu x tau pun buka aurat ni kira BUKA AIB. Mari kita sama2 perbaiki diri kita & org2 sekeliling kita yg kita sayangi…

SALAM 10 RAMADHAN TERAKHIR

www.hazawani.com #dao #academy369 #theroyals #mh17 #mh370 #mas

from SOHO Mumpreneur Hazawani Halin http://ift.tt/1gxK7H5
via IFTTT

Tragedi MH370 & MH17

Late night husband-wife conversation post mh370, mh17 & our family members recent loss :

SQF : I x nak lah naik kapalterbang dah… I takut

Wifey : Yang, bukan kapalterbang yg u patut takut kan sekarang. Kalau Allah nak ambil nyawa kita, ni kat rumah pun boleh, tgh2 tidur pun boleh. Sepatutnya kita kena fikir ni, kalau Allah jemput kita sekarang, macam mana kesudahan kita? Diberi kesudahan yg baik ke? Atau mcm mana? Kita ada hutang dgn sesiapa lagi x? Ada zakat kita x lunas lagi tak?

SQF : Ye, ye I tau… Tu nak pergi mana tu?

Wifey : Nak check FB jap… Heheheh

SQF : Beria betul!

Wifey : Dah jadi tabiat, study FB org yg dah ‘pergi’. I will check their FB post dari tarikh meninggal sampai lah 3-4 bulan sebelum pergi. Org kata ‘ada tanda’ tau… I nk tgk pattern…

SQF : Aikkk?

Kesimpulan : Dari tadi dah siap2 nak tidur, sekarang rasa cemas. Lately ramai benar org terdekat dgn wani ‘pergi’. Kalau x dekat pun, wani kenal laaa… Selang 2-3 hari je ada berita kematian. Wani dah jadi berdebar2. Haritu siap tanya cikina, kita kena sediakan apa2 kat rumah ke macam kain batik ke, kain kafan ke… Apa yg kena ada kat rumah ni? Sebab wani mmg rasa dekat sgt dgn kematian ni… Nak type kat FB pun takut sebenarnya tp itulah yg saya rasa… Aissshhh kan dah type… Bukan apa, takut betul2 jadi…

Tapi x pe laa kan sunat mengingati mati… Moh laaa kita sama2 siapkan diri. Memang Allah dah “cakap” pun alam dunia ni sementara je. So baik kita siap2 utk alam yg kekal….

“Dunia itu adalah penjara bagi orang beriman, dan syurga bagi orang kafir”

Aduhhhhh biarlah kita bersusah2 dulu di dunia, bersenang2 di alam barzakh & alam akhirat kan….

www.hazawani.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...